Tort bezowy a’la Pavlova

Dzisiaj coś super dla wszystkich łakomczuchów!

Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś pysznego, coś słodkiego… coś takiego, co przypomni beztroskie czasy dzieciństwa. Idealnym rozwiązaniem jest tort! I nie musi być urodzinowy, chociaż może :)

Może być też bezowy…

W duecie taniej

PRZYGOTOWANIE

Bezy:

  • 9 białek wiejskich jaj
  • 225 g cukru kokosowego
  • 5 łyżeczek mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej)

Wykonanie:

Białka jaj (uważnie oddziel je od żółtek) wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, gładką pianę. Pod koniec ubijania, a nawet już po ubiciu dodajemy cukier kokosowy – kolejno, po łyżeczce! Po dokładnym rozdrobnieniu cukru, również po jednej łyżeczce dodajemy mąkę. Najlepiej, jeśli wcześniej przesiejesz ją przez sitko.

Tak przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia – zabezpieczy to blaty przed przyklejeniem się i ewentualnym pęknięciem.

Formujemy dwa lub trzy blaty, w zależności od tego, ilu warstwowe ciasto planujesz. :)

Przygotowane formy wkładamy do pieca, nagrzanego do 120 stopni, na 1,5 godziny, najlepiej na termoobiegu.
W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!!

Bardzo ważne jest, by beza mogła swobodnie, dokładnie wyschnąć. Dlatego najlepiej jest przygotować ją wcześniej i odstawić w bezpieczne miejsce na minimum kilka godzin.

Cenna uwaga:

Dla leniwych i tych, którym ciasto potrzebne jest na już mam rozwiązanie extra! Gotowe blaty bezowe można kupić w dobrych supermarketach lub cukierniach. Ostrzegam jednak – sprawdź skład! Wszystko, co im potrzebne to białka jaj i cukier. Omijaj wszystko, co zawiera więcej niż te dwa składniki.

Bita śmietana:

  • 700 g masy kokosowej (to twardsza część mleka kokosowego, która oddziela się po kilkugodzinnym trzymaniu go w lodówce; kupując mleko koniecznie sprawdź jego skład: powinno mieć wyłącznie mleko kokosowe
    od 80% i wodę. Skład jest o tyle ważny, że decyduje o sztywności śmietany. Mleko o zawartości wody powyżej 35 % może się nie ubić. Cenna uwaga: najlepiej kup mleko w puszce – łatwiej oddzielisz od siebie warstwę masy kokosowej od wody)
  • 3 łyżki cukru kokosowego

Wykonanie:

Mocno schłodzone, twarde mleko kokosowe ubijamy mikserem razem z cukrem kokosowym, aż do powstania sztywnej śmietany (zasady tak samo proste, jak przy klasycznej śmietanie na mleku krowim). Jeśli to możliwe, jeszcze przed nałożeniem na bezy włóż gotową bitą śmietanę do lodówki lub schłodź gotowe ciasto przed podaniem. Śmietana nabierze właściwej konsystencji i wzmocnisz jej wytrzymałość.

 

Dekoracja:

  • Wykorzystaj wszystkie sezonowe owoce, na jakie masz ochotę, albo zdecyduj się na jedne konkretne, np. maliny, czy borówki.
  • Możesz też spróbować niecodziennych smaków, jak rokitnik, żurawina, czy nawet agrest.
  • Świetnym pomysłem jest też wykorzystanie mieszkanki orzechowej, która nada karmelowego charakteru :)

Najprzyjemniejszy moment to zdobienie ciasta. Pamiętaj, żeby obficie udekorować je owocami, orzechami lub innymi dodatkami, których użyjesz na każdym poziomie, po brzegi.

 

Smacznego! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *