Tel: +48 881 404 704

Dietetyczne posiłki -przepisy i porady

 

Baranina z warzywami

Baranina plus warzywa
Przygotuj:

  • 150g baraniny

Smażymy ją na oleju kokosowym/ smalcu ok. 4 min.

  • 1/2 batata
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł

Batata i cukinię trzeba obrać ze skóry. Wszystkie warzywa kroimy w kawałki i gotujemy na parze najlepiej w parowarze przez ok. 15 min.

  • awokado

Kroimy w drobną kostkę i kładziemy na talerz przed nałożeniem warzyw.

  • szczypiorek świeży

Dodajemy na wierzch, tuż przed podaniem.

Opublikowano: EMDadmin, 01.04.2016r.


Koktajl z melona

Zdrowy i odżywczy, a jednocześnie smaczny i aromatyczny

PRZYGOTUJ:

  • 1/2 melona
  • 1 banan
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego.

Połącz wszystko w blenderze i ciesz się pysznym smakiem! :)

Co w nim dobrego?

Melon ugasi pragnienie, a jako owoc niskokaloryczny, doskonale nawodni organizm. Zawarte w miąższu melona barwniki /karotenoidy/, nadadzą skórze zdrowy odcień i ochronią ją przed starzeniem się, a nas przed nadciśnieniem i miażdżycą.

– Ukochany przez wszystkich banan! To gwarant odpowiedniej dawki potasu i magnezu oraz cennego błonnika. Łagodzi również nadkwaśność, jednak pamiętaj o myciu rąk po zetknięciu się z jego skórką – mocno pryskane, często uczulają.

– W kokosie zawarte są kwasy tłuszczowe, które przyspieszą przemianę materii, a olej kokosowy w połączeniu z enzymami naszej śliny zapobiega przyleganiu i osadzaniu się bakterii, które powodują próchnicę. To prawdziwe bogactwo: kwasu foliowego, potasu i magnezu. Mleczko kokosowe scala koktajl  i czyni go zdrowym i odżywczym.

SMACZNEGO! :)

T.T.

Opublikowano: EMDadmin, 20.03.2016r.


Koktajl z awokado – zielony

Zdrowy, bogaty w podstawowe wartości odżywcze i minerały, gotowy w kilka minut!

Awokado, zielony ogórek i gruszka – wszystko razem zmiksować  i wypić, najlepiej 1 szklankę dziennie!.

Awokado to niesamowity owoc. Specyficzny w smaku, owinięty w grubą, chropowatą skórkę, kryjący w sobie magiczną pestkę.

Dostarcza olbrzymie ilości zdrowego tłuszczu w postaci kwasu oleinowego, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki niemu, fantastycznie sprawdzi się jako alternatywa dla masła, czy innych, mniej zdrowych olejów i smarowideł.  Doskonały jako dodatek do sałatek, dań mięsnych, idealny duet tworzy również z jajkiem.

Awokado to także bogate źródło witamin A, C , E oraz tych z grupy B, mikroelementów – jak potas, czy magnez. Choć jest bardzo kaloryczne, działa antydepresyjnie i odmładzająco (to bogate źródło antyoksydantów), dlatego warto włączyć je do swojej diety.

Zawarte w nim luteina i zeaksantyna (naturalny barwnik, jest jednym z karotenoidów, znajdujących się w siatkówce oka) pozytywnie oddziałują na nasze oczy, a likopen zapobiega chorobom serca i działa antynowotworowo.

Pamiętaj także o jego pestce! Jest to koncentrat wartościowych witamin i mikroelementów. Najlepiej zetrzyj ją na tarce i w sproszkowanej postaci dodawaj do koktajlu. Zyskasz tym samym podwójną dawkę zdrowia!

Czy wiesz, że…

Nasze ciało może bez większego wysiłku przeżyć nawet 120 lat!? To nic wielkiego! Wystarczy kilka zmian w codziennych zwyczajach, aby czuć się zdrowo i cieszyć się pełnią sił! Zadbaj o zdrową dietę i aktywny tryb życia, a jeśli nie wiesz jak tego dokonać, zapraszam do współpracy. Razem opracujemy plan na Twoją długowieczność.
EatMeatDiet – poradnia dietetyczna Trójmiasto

Opublikowano: EMDadmin, 09.03.2016r.


Jak kiełkuje długowieczność?

Danie na dziś to odmładzająca bomba witaminowa, po brzegi wypełniona antyoksydantami! Obowiązkowy element obiadu każdego, zwłaszcza w tak trudnym dla naszego organizmu okresie. Pod koniec zimy zaczyna nam bowiem doskwierać brak witamin ze świeżych owoców i warzyw, cera matowieje, a skóra domaga się słońca!

sałata i kiełki - bomba witaminowa

Zafunduj sobie dawkę witamin! Na jej przygotowanie potrzebujesz dosłownie 10 minut!

Bazą jest mieszanka sałat (wg Twoich upodobań, smaku lub dostępności).

U mnie:

sałata lodowa, roszponka, odrobina rukoli – jej smak jest naprawdę intensywny!, cykoria i kilka liści chrupkiej sałaty rzymskiej.

Najważniejszy składnik to KIEŁKI (bogactwo smaku, witamin, mikroelementów i antyoksydantów)!

kiełki i sałata

zdrowe przepisy dietetyk gdańskW mojej wersji:

  • kiełki brokułu
  • groszku
  • słonecznika
  • i jarmużu.

Taki zestaw zieleniny koniecznie trzeba przyprawić. Smak potrawy jest równie ważny, co jej skład! W tym celu użyłem:

  • octu jabłkowego domowej roboty (przepis wkrótce)
  • oleju z ostropestu
  • mieszanki ziołowej

Mieszanka to moja autorska kombinacja, Ty możesz wykorzystać wszystkie przyprawy, które stosujesz na co dzień, jak bazylia, pietruszka, kurkuma itp.

Dla lepszego połączenia się składników możesz dodać odrobinę wody.

Wymieszaj wszystko chwilę przed podaniem i ciesz się bogactwem smaku w formie przekąski, dodatku do dań mięsnych, rybnych lub warzyw na ciepło!

PAMIĘTAJ O…

świeżych ziołach, które poza fantastycznym smakiem, dodadzą daniu koloru i zapachu! :)

Smacznego! :)

Opublikowano: EMDadmin, 09.05.2016r.